Supporterkortet 2024

Som supporter kan du hamna i situationer där du känner dig utsatt, t.ex. vid ordningsstörningar eller i samband med polisingripande. Syftet med denna folder är att du som supporter ska känna dig tryggare genom att känna till en del av de rättigheter och skyldigheter du har i sådana situationer.

Som individ har du alltid en skyldighet att följa lagar och regler och att hörsamma polisens anvisningar. Men du har också rätt att bli bemött och behandlad på ett sätt som inte kränker dig eller dina rättigheter. Om du är osäker kring tolkning av innehållet eller lagarna, sök alltid information från juridisk expertis.

POLISINGRIPANDEN
Polisen måste ha stöd i lag för att få göra ett ingripande. Du har rätt att få veta vilken lag som polisen stödjer sitt ingripande mot dig på. Polisens ingripanden måste vara proportionerliga till deras avsedda resultat. Polisen ska alltså använda den åtgärd som anses minst ingripande och använda så lite våld som möjligt. (RF 1 kap 1§, PL 8 §)

FOTA OCH FILMA
Det är lagligt att fotografera och filma poliser på offentliga platser. Det kan dock vara olagligt om syftet är att ofreda, dvs. om du avser att ställa till besvär för personen och personen känner sig kränkt. Det kan vara bra att ha eventuella polisövergrepp dokumenterade, men tänk på att allt du dokumenterar kan användas som bevis mot dig och andra om polisen får tag på det. (BrB 4 kap. 6–7 §§)

IDENTIFIERING
Polisen kan vilja identifiera dig i olika situationer, t.ex. vid omhändertagande. Polisen kan, vid avlägsnande, omhändertagande eller gripande, visitera dig för att ta reda på din identitet. Du måste inte uppge din identitet om polisen inte har en specifik anledning till det. Polisen får inte ta med dig till polisstationen endast av den anledning att du inte vill identifiera dig. (PL 19§)

VISITERING
Polisen kan vid avlägsnande, omhändertagande eller gripande, visitera dig för att leta efter exempelvis narkotika, vapen eller andra farliga föremål. Om du är kvinna har du rätt att bli visiterad av en polis som är kvinna. Om polisen begär är du skyldig att lämna över din telefon till polisen, men endast om den ska användas för utredning av ett brott. Polisen får alltså inte ta din mobiltelefon för att radera bilder eller filmer du tagit på polisen. (PL 19 §, RB 27–28 kap.)

MASKERING
Det finns inget generellt förbud mot att maskera sig men det är otillåtet med maskering i flera av de sammanhang där supportrar ofta befinner sig i anslutning till match, t.ex. marscher och folksamlingar där polisen anser att det finns en risk för att det uppstår ordningsstörningar. Förbudet gäller inte den som täcker ansiktet av religiösa skäl. (Lag om förbud mot maskering i vissa fall 1 §)

PYROTEKNIK
Pyroteknik såsom bengaler eller smällare får inte användas utan tillstånd från polisen. Detta gäller i närheten av hus och byggnader eller i sammanhang där det rör sig mycket människor. (OL 3 kap. 7 §)

STÖRANDE AV DEN ALLMÄNNA ORDNINGEN
Du har enligt grundlagen rätt att demonstrera, utöva mötesfrihet och yttrandefrihet, men inte på ett sätt som anses störa den allmänna ordningen eller hotar att göra det. Brott mot den allmänna ordningen kan t.ex. handla om ohörsamhet mot ordningsmakten (att inte följa polisens anvisningar), uppvigling, upplopp eller våldsamt upplopp. (BrB 16 kap.)
Polisen kan ingripa på följande sätt (PL 13–16 §§):
Avvisa: Polisen beordrar dig att lämna platsen eller ger inte tillträde till en viss plats.
Avlägsna: Polisen för bort dig handgripligen, kortvarigt och bara en kort sträcka. Polisen får visitera dig för att leta efter vapen eller ta reda på vem du är.
Omhänderta: Polisen för bort dig från en plats, till en polisstation eller ditt hem om de anser att avvisa eller avlägsna inte är tillräckligt. Du har alltid rätt att få veta varför du blir omhändertagen. Vid omhändertagande får du sitta frihetsberövad som mest 6 timmar, men du ska bli släppt direkt efter förhör.
Är du under 18 år ska du bli släppt till förälder eller annan lämplig vuxen. Du kan alltså bli omhändertagen för att du har stört den allmänna ordningen. Dessa tre ingripanden ska ske i nämnda ordning och kan riktas mot en enskild person eller mot en hel folksamling.

FRIHETSBERÖVAD VID MISSTANKE OM BROTT
Om du är misstänkt för att ha begått ett brott kan du bli frihetsberövad på följande tre sätt (RB 23–24 kap.):
Gripa: Beslut fattas av polis. Du får vara gripen i max 6 timmar, sedan måste du antingen släppas eller anhållas. Vid speciella fall kan polisen dock hålla dig i ytterligare 6 timmar. Är du under 15 år kan du sitta gripen i max 3 timmar, och vid speciella fall ytterligare 3 timmar. När du blir gripen ska du få veta vilket brott du är misstänkt för och varför.
Anhålla: Beslut fattas av åklagare. Du kan vara anhållen i max 3 dagar, sedan måste en domstol besluta om du ska häktas eller släppas. Är du anhållen har du oftast rätt att få en advokat som betalas av staten.
Häkta: Beslut
fattas av domstol. Det finns ingen maxgräns för hur länge en person kan vara häktad. Beslut om häktning måste omprövas var 14:e dag av domstol.

FÖRHÖR
Förhör hålls för att polisen vill samla information. Du kan bli förhörd som vittne, misstänkt eller brottsutsatt, på plats eller på polisstationen. Om du befinner dig på en plats där ett brott har begåtts kan polisen ta med dig till förhör. Den som förhör dig får inte hota dig eller t.ex. lova lägre straff om du berättar. (RB 23 kap. 8 §)

STRAFFÖRELÄGGANDE
En åklagare kan be dig skriva under ett strafföreläggande, t.ex. böter eller villkorlig dom. Detta är ett sätt att få till en snabb dom kring ett mindre allvarligt brott.
Du har alltid rätt att få din sak prövad av en domstol och har alltså alltid rätt att vägra skriva under strafföreläggandet. Det går i princip inte att ta tillbaka eller överklaga ett strafföreläggande om du skrivit på det. (RB 48 kap.)

TILLTRÄDESFÖRBUD
Polisen kan göra anmälan om tillträdesförbud, vilket sedan utfärdas av åklagare. Tillträdesförbud kan utfärdas utan prövning i domstol men kan överklagas till tingsrätten. Att delta i en ordningsstörning utanför arenan kan vara tillräcklig grund för tillträdesförbud om
det misstänks att du kommer att begå ordningsstörning vid ett idrottsarrangemang. (Lag om tillträdesförbud vid idrottsarrangemang)

OM POLISEN INTE FÖLJER LAGAR OCH REGLER
Om en polis begår ett brott (t.ex. misshandel, sexuella trakasserier eller tjänstefel) kan du anmäla detta till polisen. Du kan också anmäla en polis eller hela Polismyndigheten till JO. Du måste inte själv ha varit med om händelsen du anmäler.
Polisen har en generell skyldighet att identifiera sig, om inte särskilda skäl föreligger. Du kan be om polisens namn eller U-nummer (Polisförordningen 11 §). Du har i regel rätt att dokumentera händelseförlopp (se ovan). Filma helst långa sekvenser där man kan se hela förloppet. Försök att få med hela bilden. Om du har blivit skadad vid ett polisingripande, uppsök läkare eller annan medicinsk personal, fotografera och dokumentera skadorna.

FÖRKORTNINGAR
BrB = Brottsbalken
RB = Rättegångsbalken OL = Ordningslagen
PL = Polislagen
RF = Regeringsformen


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *